Astronomët zbulojnë planetit gjigant: Thonë se ky planet ‘nuk duhet’ të ekzistojë

Astronomët kanë zbuluar një planet gjigand që, siç thonë ata, nuk duhet të ekzistojë, sipas teorive aktuale.

Ylli, i cili shtrihet 284 trilion km larg, është një xhuxh i kuq i tipit M – lloji më i zakonshëm në galaktikën tonë.

Një ekip ndërkombëtar i astronomëve ka raportuar gjetjet e tij në revistën Science.

“Është emocionuese sepse kemi menduar për një kohë të gjatë nëse planetët gjigantë si Jupiteri dhe Saturni mund të formohen rreth yjeve kaq të vegjël,” tha Prof Peter Wheatley, nga Universiteti i Warëick, MB, i cili nuk ishte i përfshirë në studimin e fundit.

“Unë mendoj se përshtypja e përgjithshme kishte qenë se këto planete thjesht nuk ekzistonin, por ne nuk mund të ishim të sigurt sepse yjet e vegjël janë shumë të zbehtë, gjë që i bën ata të vështirë për t’u studiuar, edhe pse ato janë shumë më të zakonshme se yjet si Dielli “.

Studiuesit përdorën teleskopë në Spanjë dhe SH.B.A. për të ndjekur përshpejtimet gravitacionale të yllit që mund të shkaktohen nga planetët që rrethojnë atë.

Ky yll, i cili shtrihet 369 trilion km (39 vjet dritë) nga Dielli, pret një sistem prej shtatë planeteve, të gjithë me masa afërsisht të barabarta me – ose pak më pak se – atë të Tokës./gazetametro.net

SHPËRNDAJE