Daçiq plotë ankesa ndaj Kosovës në OKB: Populli serb po terrorizohet

Ministri i Jashtëm i Serbisë, Ivica Daciq në Këshill të Sigurimit ka folur për aksionin që kanë bërë organet e rendit në Kosovë në veri të vendit. Daciq është ankuar se serbët janë keqtrajtuar nga policia derisa tha se popullsia po vazhdon të mbetet e terrorizuar në veri.

Ai fillimisht është ankuar se Kosova po lutet në Bashkim Evropian për bashkim me Shqipërinë.

“Kanë kërcënuar Bashkimin Evropian për bashkim me Shqipërinëm e pastaj për të marrë edhe komunat serbe, si mund të diskutohet për këtë temë”, deklaroi ai, derisa foli edhe për aksionin në veri.

“Njësia speciale ka arrestuar disa persona, serbët janë rrahur derisa shqiptarët janë ndaluar pa ndonjë masë jetër, nëse ky akt nuk ndëshkohet qëllimi i tij do të arrihet, populla do të vazhdoj të mbetet e terrorizuar. Në vigjilje të marrëveshsjes së Brukselit ne u dakorduam që asnjë forcë të mos shkojë në veri. Këto kushte nuk janë plotësuar për më tepër dy punëtorë të OKB-së nuk janë kusyer nuk ka pasur rezistencë unë kam folur për përfaqësuesit dhe më kanë informuar që ata kanë qenë në detyrë. Janë rrahur e arrestuar në mënyrë të paligjshme dhe janë shpall persona non grata. Pa kurrfarë turpi Prishtina i ka ofruar misionit që të rishikojë prezencën e vet në BE”, deklaroi ai.

Sipas tij, zhvillimet e fundit në Kosovë janë arsyeja pse bashkësia ndërkombëtare duhet të jetë më active.

“Zhvillimet në Kosovë e Metohi në javët e fundit janë evidente që bashkësia ndërkombëtare të jetë më active aty jemi të vetëdijshëm që kanë kërkuar rishkim strategjik të mandatit të UNMIK-ut. Është e vështirë të mendohet e jo më të veprohet, e kuptojmë të gjithë sa larg jemi nga situata stabile”, deklaroi ai.

Ai përmendi edhe bombardimet e NATO-s 20 vite më parë, derisa foli edhe për viktimat serbe.

“20 vite më herët në këtë ditë agresioni e bombardime nga NATO u bënë pa vendimit e këti organi. Fati i keq që Serbia e përjetoi 72 ditë, e shumë viktima që Serbia i pat inga bombardimet. 20 vite më vonë e vetmja që mund të themi është se civilët e fundit kanë qenë viktima, pa marrë parasysh nëse kanë qenë serb shqiptarë apo të ndonjë kombësie tjetër, të gjitha palët kanë kryer krime, viktimat nuk mund t’i kthejmë mprapa por mund të mësojmë nga gabimet”, shtoi ai./GazetaExpress

SHPËRNDAJE