Endrit Shala tregon kur do të hiqet taksa

Ministri i Tregtisë dhe Industrisë, Endrit Shala në një intervistë për emisionin “Ekonomi” në Telegrafi.com me gazetarin Lulzim Ahmeti, ka folur për punën e ministrisë që e drejton, taksën për produktet e importuara nga Serbia dhe Bosnja e Hercegovina, raportet Shqipëri-Kosovë, cilësinë e naftës e lodrat e dëmshme për fëmijët.

Shala ka thënë se taksa për produktet e importuar nga Serbia dhe Bosnja e Hercegovina, nuk duhet të largohet për shkak të pengesave që i ka bërë Serbia Kosovës në arenën ndërkombëtare.

Taksa sipas tij, e ka rritur punësimin dhe ka fuqizuar prodhuesit vendorë.

“Ka këshilla dhe kërkesa nga partnerët dhe miqtë e Kosovës që kjo taksë të hiqet, të suspendohet. I kam specifikuar arsyetimet se ne si Qeveri e Kosovës kemi qenë të detyruar ta marrim një vendim të tillë. Vendimi për këtë taksë vazhdon të mbetet në fuqi, derisa të eliminohen arsyet të cilat si Qeveri e Kosovës na kanë shtyrë ta marrim një vendim të tillë”, tha Shala.

Sipas tij, taksa është si rezultat i pengesave të vazhdueshme nga këto dy shtete fqinje.

“Kur të eliminohen arsyet që na kanë shtyrë ta marrim një vendim të tillë. Ju e dini që Serbia dhe Bosnja e Hercegovina përpos barrierave të tjera, kanë tentuar dhe tentojnë çdo ditë ta bëjnë edhe vet qenien e Kosovës dhe derisa kjo qasje është, unë si ministër i Tregtisë dhe Industrisë, asnjëherë nuk do të propozoj që të hiqet një masë e tillë në raport me Serbinë dhe Bosnjën e Hercegovinën”, tha ministri Endrit Shala.

Ministri Endrit Shala gjatë intervistës për emisionin “Ekonomi” në Telegrafi.com me gazetarin Lulzim Ahmeti

Ai ka treguar se taksa prej 100 për qind për prodhimet nga Serbia dhe ka sjellë efekte pozitive te prodhuesit vendor.

“Përpos arsyeve neve si Qeveri e Kosovës që na ka shtyrë ta marrim një masë të tillë, kjo ka pasur efektet të jashtëzakonshëm edhe të prodhuesit vendor, ekonomia e jonë vendore, të rritja e vendeve të punës dhe vetëm duke i parë këto arsye, apo efektet e kësaj mase, unë besoj se të gjithë partnerët e koalicionit do të janë për vazhdimin e kësaj mase, duke e potencuar se një masë e tillë duhet të vazhdoj”, tregoi Shala.

Taksa sipas tij, ka vetëdijesuar konsumatorët për konsumimin e produkteve vendore.

Po ashtu ministri Shala ka folur edhe për Udhëzimin Administrativ që i obligon të gjitha shtet që Kosovës t’i referohen si shtet.

“Jam informuar që në Kosovë futen produkte që Kosovës i referohen si ‘Kosova i Metohija’, ose emrat e qyteteve dhe asnjëherë produktet që janë prodhuar atje nuk janë referuar si shtet, sipas emrit të saj kushtetues. Urdhëresa ime ka pasur të bëjë që Inspektorati i Tregut, në bashkëpunim me Doganën nuk ka lejuar të mos futet asnjë mall që në deklaracion, nuk i referohet Kosovës me emrin e saj kushtetues. Kjo do të vazhdoj dhe askush nuk ka fuqi ta largoj”, ka deklaruar ministri i Tregtisë dhe Industrisë Endrit Shala.

Po ashtu ai ka folur edhe për raportet tregtare mes Kosovës dhe Shqipërisë, cilësinë e naftës, vendosjen e flamujve në çmimet e produkteve sipas origjinës, për vajin e palmës dhe për anëtarësimin e Republikës së Kosovës në Organizatën Botërore të Tregtisë (OBT).

Kosova ka vendosur taksë 100 për qind për produktet që importohen nga Serbia e Bosnja e Hercegovina më 21 nëntor të vitit 2018.

SHPËRNDAJE