Erdogan reagon për Kishën e Shën Sofisë: Mos u ngatërroni me çështjet e Turqisë

Rexhep Tajip Erdogan ka reaguar në lidhje me komentet e shumta që qarkulluan pothuajse në të gjithë botë, që nga momenti kur gjykata në Stamboll mori vendimin për t’i hequr statusin muze Kishës së Shën Sofisë. Jo vetëm kaq, por u bë propozimi për ta kthyer në Xhami.

Erdogan thotë se askush nuk duhet të përzihet me këtë çështje, sepse i takon vetëm Turqisë.

“Vendimi përfundimtar për statusin e Hagia Sophia ka të bëjë me kombin turk dhe me asnjë tjetër. Është çështje jona e brendshme,”-tha presidenti turk, duke iu referuar reagimeve për shndërrimin në xhami të Shën Sofias.

Për revistën Kriter, Rexhep Tajip Erdogan më tej deklaroi se për ta kthyer kishën në muze në vitin 1934 ishte “jashtëzakonisht i dhimbshëm për kombin tonë”.

Në të njëjtën intervistë, presidenti turk gjithashtu përmendi ato që po ndodhin në rajonin e Mesdheut, duke argumentuar se vendi i tij “nuk dëshiron tension në rajon”.

“Unë e them qartë dhe me zë të lartë. Ne nuk duam tension në Mesdhe , i cili ka qenë djep i kulturave të ndryshme përgjatë historisë. Përkundrazi, ne besojmë se depozitat e hidrokarbureve janë një mundësi për të gjithë rajonin,”- tha Rexhep Tajip Erdogan.

SHPËRNDAJE