Gjenerali Clark : Ushtarët kanë hyrë të armatosur, por kanë ardhur për paqe

Ish-komandantin e Forcave Aleate të NATO-s në Evropë, gjenerali Wesley Clark, sot ka rrëfyer ngjarjen e 12 qershorit të vitit 1999 kur morën vendimin për intervenimin në luftën e Kosovës.

“Më kujtohet kjo ditë, 12 qershori, e cila ka filluar me një telefonatë në orën 01:00 të mëngjesit nga Javier Solana, ai tha se rusët kanë arritur në Prishtinë dhe më pyeti se çfarë do të bëjmë. Ne dërguam menjëherë KFOR-in”.

“Më 12 qershor KFOR-i ka filluar me lëvizje në Kosovë dhe unë kam qenë krenar me forcat. Ata kanë hyrë të armatosur, por kanë ardhur për paqe”.

“Në mëngjesin e ardhshëm ne kemi qenë në aeroport në Shkup dhe KFOR-i nuk ka pasë shumë vështirësi falë mënyrës diplomatike të Albright.

NATO ka qenë e suksesshme dhe kemi mundësuar kthimin e shqiptarëve në shtëpitë e tyre. E gjithë bota kishte festuar.

Jemi krenar me Kosovë”.

“Është shënuar një përparim i madh në Kosovë. Sa herë që vij këtu shoh ndërtesa të reja dhe entuziazëm të ri në këtë vend ku para disa vjetësh e ardhmja ka qenë e pasigurt”.

“Tani po flas si një ish-gjeneral i pensionuar dhe jam biznesmen kam vizituar shumë vende në mbarë botën”.

Clark tha se BE-ja duhet të vazhdojë ëndrrën e saj të madhe të zgjerimit dhe pranimit të vendeve të reja.

Ai tha se është i lumtur që NATO tanimë është zgjeruar dhe se ka një rol më të gjerë edhe në përdorimin e forcave.

SHPËRNDAJE