Historia e miut që nuk kishte tru dhe prapëseprapë bëri një jetë normale

Një ditë, një shkencëtar në laboratorin e Craig Ferris po skanonte trurin e minjve të moshuar, kur zbuloi se dikush mund të shihte, të dëgjonte, të nuhasë dhe të ndjehej ashtu si minjtë e tjerë, por nuk e kishte pasur trurin që nga lindja.

Ky mi, i quajtur R222, kishteru. Por truri i tij, i prekur nga një gjendje e quajtur hidrocefalus, ishte ngjeshur dhe shembur pasi mbushej me lëng, dhe shumë nga funksionet që zakonisht do të kryheshin në tru ishin zhvendosur në zona që nuk përfshiheshin nga lëngu, transmeton lajmi.net.

Kjo bëri që Ferris, profesor i psikologjisë, të hetojë se sa i fuqishëm mbetet truri, edhe kur është i ngushtë.

Rrallëherë, rezulton, të paktën në rastin R222, efektiv. Por ky përdorim i hapësirës varet nga aftësia e trurit për të riorganizuar. Kjo aftësi, e njohur si neuroplasticitet, është një fenomen i dokumentuar gjerësisht, por një shembull i tillë është i rrallë, thotë Ferris.

Në rastin e R222, thotë ai, përpunimi i inputit vizual “u shpërnda në pjesën më të madhe të trurit të mbetur, dhe e njëjta u bë përmes nuhatjes dhe prekjes”.

Për psikologun, R222 ishte “një nga mrekullitë e natyrës”, pasi jetoi për dy vjet rresht.