Historianët: Mbretëresha Elizabeta II është pasardhëse e Profetit Muhamed

Historianët në Britani të Madhe besojnë se Mbretëresha e tyre është pasardhëse e profetit Muhamed.

Pretendimet e tyre e bëjnë mbretëreshën pasardhëse të largët të themeluesit të islamit – sipas tyre i bie që mbretëresha të jetë gjenerata e 43 pas profetit. Këto gjetje fillimisht ishin publikuar në vitin 1986 nga Burke Peerage.

Por, pretendimet janë ringjallur tash përsëri, pasi një gazetë marokene ka njoftuar se i është vënë pas linjës së gjakut të Profetit.

Sipas gjetjeve të tyre, linja e gjakut e Elizabeth II shkon përmes Earl of Cambridge në shekullin e 14-të, në të gjithë Spanjën mesjetare muslimane, në Fatima, vajzën e Profetit, shkruan Daily Mail.

Megjithëse është diskutuar nga disa historianë, të dhënat gjenealogjike të Spanjës së hershme mesjetare gjithashtu mbështesin pretendimin dhe gjithashtu është vërtetuar nga Ali Gomaa, ish myfti i madh i Egjiptit.

Ndërmarrja botuese Burke i shkroi kryeministres Margaret Thatcher në vitin 1986 duke bërë thirrje për rritjen e sigurisë për familjen mbretërore.

“Përqafimi i drejtpërdrejtë i familjes mbretërore nga profeti Muhamed nuk mund të mbështetet për të mbrojtur përgjithmonë familjen mbretërore nga terroristët myslimanë”, shkroi Thatcher.

Njohja e lidhjes do të ishte një surprizë për shumë kënd, shtoi ai.

“Është pak e njohur nga populli britanik se gjaku i Muhamedit rrjedh në venat e mbretëreshës. Gjithsesi, të gjithë udhëheqësit fetarë myslimanë janë krenarë për këtë fakt”.

Peerage Burke së pari sugjeroi zyrtarisht lidhjen e Mbretëreshës me Profetin Muhamed.

Ata pohojnë se Mbretëresha zbret nga një princeshë muslimane e quajtur Zaida, e cila u largua nga qyteti i saj i Seviljes në shekullin e 11 para se të kthehej në krishterim.

Zaida ishte gruaja e katërt e mbretit Al-Mu’tamid ibn Abbad të Seviljes. Ajo i lindi një djalë Sanço, pasardhësi i të cilit më vonë u martua me Earl të Kembrixhit në shekullin e 11-të.

Por revista britanike është spektatori që nxjerr në pah origjinën e Zaida-s. Disa historianë besonin se ajo ishte e bija e një kalifi, që zbriste nga Profeti. Të tjerë thonë se u martua me familjen e tij.

Reagimet ndaj lidhjeve të raportuara të Mbretëreshës me Profetin kanë qenë të ndryshme…

Abdelhamid Al-Auouni përshëndeti lajmin në artikullin e tij në gazetën marokene Al-Ousboue, duke shkruar: “Ndërton një urë midis dy feve tona dhe mbretërive”.

Burimi: Daily Mail.