Këta janë fëmijët që rrezikohen më shumë nga kanceri

Foshnjat që janë ngjizur me anë të fekondimin in vitro janë më shumë të rrezikuar nga kanceri.

Në këtë përfundim ka dalë një studim i realizuar nga kërkuesit e Universitetit të Minnesota-s.

Rritja e rrezikut nga kanceri për këto foshnja të ngjizura në mënyrë “artificiale” qëndron tek problemet e fertilitetit që kanë prindërit e tyre dhe jo tek teknologjia që përdoret për realizmin e in vitros.

Kërkuesit kanë studiuar 276,000 fëmijë të ngjizur me fekondimin in vitro dhe 2.2 milion të tjerë të ngjizur në mënyrë natyrale, për një dekadë.

Shkalla e rrezikut nga kanceri tek këta fëmijë ishte 17 për qind më e lartë në fëmijët e fekonduar me IVF.

Megjithatë, rreziku ishte i vogël dhe i kufizuar në tumoret e rralla të mëlçisë që lidhen me infertilitetin dhe jo me teknologjinë.

Studimi u drejtua nga Dr Logan Spector, i cili ka botuar studime të ndryshme që tregojnë për rreziqet në rritje të shëndetit tek foshnjat e lindura me ndihmën e teknologjive riprodhuese.

SHPËRNDAJE