Pulat mund të shkaktojnë një pandemi të re, 100 herë më të keqe se koronavirusi

Paralajmërimi i ri: Pulat mund të shkaktojnë një pandemi të re, 100 herë më të keqe se covid19.

Një paralajmërim tjetër bën me dije se pandemia tjetër globale mund të jetë 100 herë më e keqe se sa koronavirusi.

Eksperti amerikan i ushqimit thotë se fermat e mbipopulluara të shpendëve, ku pulat mbahen afër kontaktit me njëra-tjetren, mund të shkaktojnë pandeminë tjetër.

Dhe Dr. Greger beson se një pandemi më vdekjeprurëse, ndoshta “100 herë më e keqe se covid19” mund të prodhojë një “shkallë fataliteti prej një në dy persona”, shkruan The Sun- transmeton Indeksonline.

A top expert says the next global pandemic could be 100 times worse than the coronavirus outbreak
Kjo vjen pasi shpërthimi aktual i koronavirusit ka shkaktuar 404,000 vdekje në të gjithë botën.

Duke shkruar në librin e tij të ri “Si të mbijetojmë gjatë pandemisë”, Dr. Greger thotë se pulat që prodhohen në masë për ushqim shpesh mbahen në hapësira të ngushta, dhe kjo mund të jetë një nga bazat ideale të shumimit për sëmundjet virale siç është gripi i shpendëve.

“Nëse doni të krijoni pandemitë katastrofike, atëherë ndërtoni ferma fabrike,” tha ai në një deklaratë dërguar në Plant bazuar Neës.

“Kur krijoni mijëra kafshë në mënyrë kronike në ambiente të mbushura, të ndyra dhe të brendshme, ju krijoni një koktej për një virus vdekjeprurës.”, transmeton Indeksonline.

Gripi i shpendëve është një infeksion viral shumë ngjitës që transmetohet midis zogjve dhe në raste të rralla, nga zogjtë te njerëzit.

Sipas Dr Greger, shpërthimi i gripit të shpendëve në Hong Kong në 1997 u fitua drejtpërdrejt nga zogjtë e mbajtur në fermat e shpendëve. Dhe ai theksoi se nga 18 individë të infektuar, gjashtë kishin vdekur – që ishte një shkallë shumë e lartë e vdekshmërisë.

Dr Greger shpjegoi se kishte pasur disa shpërthime të gripit të shpendëve në Kinë, pavarësisht përpjekjeve të shumta për të eleminuar virusin.

Miliona pula janë mbledhur në përpjekje për të ndaluar përhapjen e infeksionit.

Ai shtoi: “Shqetësimi është se virusi kurrë nuk qëndron i qëndrueshëm, por gjithnjë pëson ndryshime”.

SHPËRNDAJE