SHBA-ja bëhet gati për Hënë

Shkencëtarët gjithnjë e më shumë po përpiqen të krijojnë kushte në mënyrë që një person të jetojë në Hënë në të ardhmen e afërt.

Në mbështetje të kësaj, shkencëtarët po përdorin gjithashtu rezultatet e dy eksperimenteve të kryera në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës (MSS) për të zhvilluar një formulë për të ndërtuar një bazë të përhershme për njerëzit, njofton NASA.

Sipas saj, pas ndërtimit të një baze të përhershme në Hënë, njerëzit do të kenë nevojë për materiale të ngurta që do të jenë në gjendje të përballojnë ndikimin e rrezatimit diellor dhe meteorëve. Shkencëtarët nga NASA theksojnë se ka më shumë gjasa që plani të jetë konkret.

Studiuesja kryesore në të dyja eksperimentet e MSS, Aleksandra Radlinska, deklaroi se kërkimi u përqendrua në ngjitësin e çimentos që do të mbante së bashku përzierjen e betonit.

“Ne duam të dimë se çfarë rritet brenda betonit të bazuar në çimento kur nuk ka asnjë proces që shkakton peshën e Tokës, siç është sedimentimi”, tha Radlinska.

NASA shpjegon se nëse uji i shtohet çimentos, ndodhin ndryshime komplekse në strukturën e molekulave, gjatë të cilave krijohen struktura të vogla të ndërlidhura kristalore.

Në njoftim shtohet se marrëdhënia midis ujit dhe çimentos është vendimtare për procesin e kombinimit efikas të përbërësve të betonit, si dhe për përcaktimin e fuqisë dhe qëndrueshmërisë së betonit të përgatitur.

Shkencëtarët duhet të përcaktojnë nëse raporti i këtyre përbërësve do të jetë i ndryshëm në Hënë, ku graviteti është gjashtë herë më i dobët se në Tokë.

Studimi u krye si rezultat i raporteve se SHBA njoftuan planet për të krijuar një prani të përhershme në Hënë deri në vitin 2028.