Shokuese: Pranuan organet nga i njejti donator, katër persona marrin kancerin

Katër pacientë janë diagnostifikuar me kancer të gjirit pas marrjes së organeve nga i njejti donator, shpjegon një raport i CNN.

Kanceri i gjirit u zhvillua gjatë viteve te pacientët pas transplantimeve që u bënë, ku tre prej tyre vdiqën nga sëmundja.

Dr. Frederike Bemelman, profesoreshë e nefrologjisë në Universitetin e Amsterdamit dhe autore e raportit, theksoi se ky është një rast “jashtëzakonisht i rrallë”, i pari që ka hasur në 20 vjet në fushën e imunologjisë së transplantimit. “Ka gjithmonë një rrezik të vogël për diçka që shkon keq gjatë një procedure mjekësore”, tha ajo. “Edhe nëse i nënshtroheni një procedure të thjeshtë të fshikëzës së tëmthit, ju keni një shans të vogël që dicka të ndodh gjatë procedurës.

Donatori 53-vjecar nuk kishte të dhëna të njohura mjekësore dhe prania e kancerit malinj ishte i panjohur kur veshkat, mushkërite, mëlçia dhe zemra ishin hequr.

Tre prej marrësve të organeve vdiqën pasi kanceri u metastazua ose u përhap nga vendi i origjinës në zona të reja në trup, transmeton IndeksOnline. I katërti mbijetoi pas një sërë trajtimesh, duke përfshirë heqjen e veshkës së djathtë të dhuruar, ndalimin e ilaçeve të imunosupresionit – barnat standarde pas transplantimeve për të shmangur refuzimin e organit të ri – dhe kimioterapinë.

Në raportin e saj, Bemelman theksoi se kur ndodh që kanceri që vjen nga donatori, është jashtëzakonisht e dobishme të hiqet organi i donatorëve. “Kjo i lejon pacientit të ndalojë marrjen e ilaçeve imunosupresuese, dhe sistemi imunitar mund të rikthehet dhe të luftojë kundër qelizave tumorale”, tha ajo.

Megjithatë, Graham Lord, profesor i mjekësisë dhe konsulent i nefrologjisë në King’s College London, tha se pacientët zakonisht këshillohen nëse do të zëvendësojnë organin, varësisht nga lloji i kancerit dhe nivelet e mbijetesës. Zoti nuk ishte i përfshirë në këtë rast.

Donatori i organeve vdiq në vitin 2007 për shkak të një sulmi, pas së cilës organet e saj, veshkat, zemra dhe mëlçia janë vënë në dispozicion për dhurim.

Studimi sugjeron që donatori kishte “metastaza mikro”, grupe të qelizave të kancerit që janë përhapur nga vendi i tyre i origjinës, por ishin shumë të vogla për t’u zbuluar. Raportet e mëparshme kanë vërejtur se transmetimi i kancerit mund të ndodhë nëpërmjet transplantimit të organeve, por kjo besohet të jetë rasti i parë që transferohet kancerit i gjirit.

SHPËRNDAJE