Zbulohen rroba të Vikingëve me fjalën “Allah” në to

Hulumtuesit në Suedi kanë gjetur fjalë arabe të qepura në kostume varrimi të Vikingëve në varrezat e tyre. Ky zbulim ngre pyetje rreth ndikimit Islam në Skandinavi, shkruan gazetari Tharik Hussain.

Rrobat janë ruajtur për më shumë se 100 vjet, të hedhura poshtë si shembuj tipikë të rrobave funerale të Epokës së Vikingëve.

Por një hetim i ri mbi rrobat – të gjetura në varre të shekullit 9 dhe 10 – ka hedhur dritë mbi kontaktet mes Vikingëve dhe botës myslimane, transmeton Gazeta Express.

Modelet e qepura me fije mëndafshi dhe argjendi janë gjetur me fjalët “Allah” dhe “Ali” në to.

Zbulimi u bë nga arkeologia e tekstilit Annika Larsson nga Universiteti ‘Uppsala’ përderisa po riekzaminonte mbetjet e kostumeve të varrimit nga varkat mashkullore dhe femërore dhe dhomat e varreve të zbuluara fillimisht në Birka dhe Gamla Uppsala në Suedi në fund të shekujve 19 dhe 20, shkruan BBC.

SHPËRNDAJE