Historia e njeriut më të zgjuar që ka jetuar ndonjëherë dhe pse nuk keni dëgjuar për të

Albert Einstein kishte një IQ të vlerësuar prej 160, IQ i vlerësuar i Issac Newton është 190, dhe IQ i Mark Zuckerberg është 152.

Dikur jetonte një person, IQ i të cilit u tha se ishte midis 250 dhe 300!

William James Sidis, njeriu më inteligjent që ecte ndonjëherë tokën, ishte i egër si fëmijë dhe një matematikan i jashtëzakonshëm, transmeton lajmi.net.

Ai ishte një mjeshtër me dialekte të shumëfishta dhe një autor i talentuar gjithashtu. Por për fat të keq, jo shumë njerëz kanë dëgjuar ndonjëherë për të.

Në moshën 8-vjeçare, ai mund të fliste 8 gjuhë.

The Story of the Smartest Man Who Ever Lived and Why You Haven’t Heard of Him

William lindi në New York City në 1898. Babai i tij Boris ishte një psikolog shembullor nga Harvard. William James Sidis pritej të ishte gjithashtu shkëlqyes, por inteligjenca e tij dëshmoi se ishte shumë më e zakonshme.

Në moshën vetëm 18 muaj, ai pati mundësi të lexonte The New York Times. Në moshën 8 vjeç, ai mësoi vetëm Latinisht, Greqisht, Frëngjisht, Rusisht, Gjermanisht, Hebraisht, Turqisht dhe Armenisht. Përveç këtyre 8 gjuhëve, ai gjithashtu shpiku të tijën dhe e quajti atë “Vendergood”.

Ai u bë personi më i ri që u regjistrua në Harvard.

The Story of the Smartest Man Who Ever Lived and Why You Haven’t Heard of Him

Shumë i vetëdijshëm për inteligjencën e tij, babai i tij u përpoq ta regjistronte atë në Harvard, por u refuzua pasi William ishte në atë kohë vetëm 9 vjeç. 2 vjet më vonë, instituti e pranoi atë dhe Uilliam u bë personi më i ri që u pranua në Harvard në vitin 1909.

Deri në vitin 1910, njohuritë e tij për matematikën arritën kulmin aq shumë sa që ai filloi të ligjëronte profesorët e tij në vend, duke i fituar atij titullin e “prirjes së fëmijëve”. Ai mbaroi studimet e larta për artin në moshën 16-vjeç.

Ai vendosi të jetojë një jetë të izoluar.

The Story of the Smartest Man Who Ever Lived and Why You Haven’t Heard of Him

Fama mund të jetë e lodhshme, veçanërisht nëse i ekspozoheni asaj në një moshë të re. Menjëherë pas diplomimit, Uilliam u tha gazetarëve se ai dëshironte të jetonte jetën “perfekte”, e cila sipas tij ishte një e vetmuar. Ai gjithashtu shtoi se ai kishte për qëllim të mos martohej kurrë pasi gratë nuk i drejtoheshin atij.

Përveç famës së padëshiruar, vendimi i tij pasqyroi edhe presionin që ai përballoi që nga lindja. Gjatë asaj kohe, Amerika besonte në kthimin e fëmijëve në arsimin e duhur.

Duke qenë një psikolog i talentuar, babai i Uilliamit ishte i prirur ta bënte djalin e tij të shkëlqente si një yll. Për ta arritur këtë, ai zbatoi qasjet e tij psikologjike për të rritur djalin e tij dhe e shtyu atë.

Edhe pse Uilliam gëzonte të mësonte si fëmijë, mendimi i tij ndryshoi si i rritur dhe ai fajësoi babanë e tij për këtë. Kur Boris vdiq në 1923, William nuk pranoi të marrë pjesë në funeralin e tij.

Ai u dënua me 18 muaj burg.

The Story of the Smartest Man Who Ever Lived and Why You Haven’t Heard of Him

Ashtu si gjenitë zakonisht bëjnë për të ruajtur një profil të ulët, William punoi punë të ulëta paguese. Pavarësisht se do të njihej akoma nga njerëzit, duke mos e lënë atë zgjidhje tjetër veçse të ndërronte punën e tij përsëri.

Në vitin 1924, reporterët e zbuluan atë duke punuar një punë prej 23 dollarësh në javë e cila bëri përsëri tituj, vetëm kësaj radhe ata talleshin me inteligjencën e tij dhe thanë që ai nuk ishte më i aftë të bënte atë që bëri si fëmijë. Kjo nuk ishte e vërtetë pasi gjatë gjithë jetës së tij, Uilliam shkroi libra të shumtë me vlerë duke përdorur pseudonime të ndryshme.

Ai ishte një socialist dhe një kundërshtar i Luftës së Parë Botërore. U arrestua në 1919 për një protestë e cila u kthye e dhunshme në Boston, ku u dënua me burg për 18 muaj. Prindërit e tij gjetën një mënyrë për ta mbajtur nga burgu dhe e mbyllën atë për 2 vjet.

Një vdekje fatkeqe në 46-vjeçare.

The Story of the Smartest Man Who Ever Lived and Why You Haven’t Heard of Him

William e kaloi jetën e tij plotësisht i vetmuar. I larguar nga familja e tij, ai punoi si makiner dhe bënte punë të vogla për t’i përmbushur nevojat. Personi që mund të ndryshonte botën vdiq nga një vdekje fatkeqe në moshën 46-vjeçare, duke vuajtur nga një hemorragji cerebrale në 1944. Është interesante se babai i tij vdiq nga e njëjta gjendje.